Nyíregyháza

2021.03.29. 12:30

Sóstói-erdő: végre egy örömteli növekedési diagram!

A járványhelyzet miatt az idén nem volt nyilvános az E-misszió Egyesület hagyományos évadnyitó programja, a csillagvirág-számlálás.

Fotó: HP

A Sóstói-erdő elsőként nyíló védett vadvirága, a ligeti csillagvirág állományát 2003 óta minden évben felmérik az E-misszió Egyesület önkéntesei egy olyan erdőrészletben, amit kivágtak, kituskóztak, felszántottak, majd újratelepítettek.

Hazánkban számos csillagvirágfaj él, mind védett. A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) főként dombvidékeink, alacsony hegyvidékeink jellemző faja, az Alföldön előfordulásai igen ritkák, a Sóstói-erdőhöz hasonló ősi tölgyes maradványokban élték túl az évezredes emberi természetpusztítást. A Sóstói-erdőben egyetlen állománya egy két-három hektáros területen belül található.

Félő volt, hogy a védett növény – amelyből 2003-ban mindössze 220 példány volt a területen – ki fog pusztulni.

A számolások szerencsére azt mutatták, hogy kezdetben lassan, majd egyre gyorsabban, mintegy robbanásszerűen újjáéledt a populáció. Voltak kisebb-nagyobb visszaesések azokban az években, amikor a márciust sarkvidéki lehűlés szakította meg, de mostanra e vadvirág állománya stabilizálódott.

A rekordot 2019-ben regisztrálták közel 25 ezer tővel, amit 2020-ban visszaesés követett (18533 tő). Idén 20648 tövet találtak a mintaterületen, ami a második legmagasabb érték a felmérés kezdete óta.

A csillagvirágok tehát szerencsére remek formában vannak. Reméljük, az erdő más lakói is hasonlóan képesek helyreállni a sajnos mind nagyobb területeket érintő tarvágásokat követően

- értékelt dr. Szigetvári Csaba botanikus, az E-misszió Egyesület elnöke.

A csillagvirág-számlálást a járványhelyzet miatt nem hirdették meg a szélesebb közösség számára, a feladatot az önkéntes erdőpásztorok kis csapata vállalta, akik a szemetet is összeszedték a környéken. Ugyanazon a pár hektáros területen évről évre megtelnek a szemeteszsákok, az idén három.

Fotók: Hoványi Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!