2020.08.11. 07:45
Gazdasszonyok versenye
A kovásszal sütők a rendezvényen a tapasztalataikat is megoszthatják egymással.
Forrás: electrolux
Egyre többen esküsznek a kovászos kenyérre, ami nemcsak finom, de egészséges is. És nemcsak esküsznek rá, de meg is sütik, nem riadva vissza az embert próbáló dagasztástól és a hosszú előkészítési-kelesztési időtől.
A 2017-ben alapított A nagyi kovászos kenyere Facebook-csoport közel 18 ezer tagot, illetve követőt számlál, és közülük sokan szeretnek a virtuális téren kívül, vagyis a valóságban is találkozni egymással.
A népszerűsítés a cél
Erre kínál remek alkalmat augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfalu Szent István-napi új kenyér ünnepének egyik kísérőrendezvénye, a Gazdasszony kovászos kenyere elnevezésű kenyérverseny, amelyet a csoport hagyományteremtő céllal bocsát az útjára.
– Azokat az otthon sütögetőeket várjuk, akik szeretnék a nagyobb nyilvánosság előtt is megmérettetni a maguk készítette cipókat, kenyereket – mondta el lapunknak Béres Gyula, a program ötletgazdája, egyben a csoport alapítója.
– A célunk az, hogy népszerűvé tegyük a kovászos kenyeret, vagyis kizárólag kovásszal készült kenyereket, vekniket várunk, amelyekbe ipari élesztő nem kerülhet. A leggusztusosabb terméket egy háromtagú zsűri választja ki, és a győztes buci gazdája jutalmat kap. A bemutatott kenyereket felszeleteljük, ezeket a közönség is megkóstolhatja, sőt szavazhat arra, amelyet a legfinomabbnak találta.
A szervezőket a fővárosi Kenyérlelke Fesztivál ihlette, és valami hasonlót szeretnének meghonosítani kicsiben Nyíregyházán, ezért a jövőben több kategóriában is indítanának versenyt, amelybe akár a pékek is benevezhetnek.
MJ