kenyérsütés

2020.08.11. 07:45

Gazdasszonyok versenye

A kovásszal sütők a rendezvényen a tapasztalataikat is megoszthatják egymással.

Forrás: electrolux

Egyre többen esküsznek a kovászos kenyérre, ami nemcsak finom, de egészséges is. És nemcsak esküsznek rá, de meg is sütik, nem riadva vissza az embert próbáló dagasztástól és a hosszú előkészítési-kelesztési időtől.

A 2017-ben alapított A nagyi kovászos kenyere Face­book-csoport közel 18 ezer tagot, illetve követőt számlál, és közülük sokan szeretnek a virtuális téren kívül, vagyis a valóságban is találkozni egymással.

A népszerűsítés a cél

Erre kínál remek alkalmat augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfalu Szent István-napi új kenyér ünnepének egyik kísérőrendezvénye, a Gazd­asszony kovászos kenyere elnevezésű kenyérverseny, amelyet a csoport hagyományteremtő céllal bocsát az útjára.

– Azokat az otthon sütögetőeket várjuk, akik szeretnék a nagyobb nyilvánosság előtt is megmérettetni a maguk készítette cipókat, kenyereket – mondta el lapunknak Béres Gyula, a program ötletgazdája, egyben a csoport alapítója.

– A célunk az, hogy népszerűvé tegyük a kovászos kenyeret, vagyis kizárólag kovásszal készült kenyereket, vekniket várunk, amelyekbe ipari élesztő nem kerülhet. A leggusztusosabb terméket egy háromtagú zsűri választja ki, és a győztes buci gazdája jutalmat kap. A bemutatott kenyereket felszeleteljük, ezeket a közönség is megkóstolhatja, sőt szavazhat arra, amelyet a legfinomabbnak találta.

A szervezőket a fővárosi Kenyérlelke Fesztivál ihlette, és valami hasonlót szeretnének meghonosítani kicsiben Nyíregyházán, ezért a jövőben több kategóriában is indítanának versenyt, amelybe akár a pékek is benevezhetnek.

MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!