állatvédelem

2020.03.23. 09:10

Nagyon nehéz most az állatmentés

Élelmezési nehézségek, megrekedt örökbefogadások és csordultig megtelt férőhelyek nehezítik a helyzetet.

Az egyesület egyik kis betege

Fotó: PCAS

A PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület is megérezte a felvásárlási láz hatását, ami a koronavírus-járvány miatt országszerte tapasztalható.

A nyíregyházi szervezet önkéntesek híján csak táppal és konzervvel tudja megoldani a többfelé elhelyezett mentettjeinek az élelmezését, de a boltok polcairól ezek is jelentősen megfogyatkoztak.

Szinte üresek a polcok

– Az akciós tápok szinte teljesen kifogytak az üzletekből, és mi nem tehetjük meg, hogy megvegyük a drága állat­eledeleket – mondta el Vidra Beáta, az egyesület vezetője.

Vannak, akik kifosztva a boltokat, több hónapra előre megvették kedvenceiknek az élelmiszert, így viszont mi, akik egyszerre több száz gazdátlan kutyát etetünk, nagy bajban vagyunk.

– Érzékelhetően visszaestek azok az adományok is, melyeket a balesetet szenvedett és beteg állataink gyógyíttatására fordítunk, és mint minden szolgáltatásnál, az állatorvosi rendelőkben is lassabb az ellátás az óvintézkedések miatt, így nagyon aggódunk a kezelésre szoruló mentettjeinkért.

Sok a nehézség

Vidra Beáta arról is beszélt, hogy mivel az örökbefogadásokban is érezhető visszaesés, nem tudnak további kutyákat kimenteni a gyepmesteri telepekről. A régióban már több mint száz kutya várja, hogy a szintén élelmezési és gazdásítási nehézségekbe ütköző altatótelepekről mentőszervezethez kerüljenek, amíg még lehet – ezeknek az állatoknak jelenleg bizonytalan a sorsa.

Rengeteg mentett kutyánk más országban talál új otthonra, de hiába gazdásodtak, a határzár miatt most nem tudjuk eljuttatni őket külföldre

– tette hozzá.

– Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy ha a környezetükben azt látják, hogy betegség vagy karantén miatt valaki nem tudja ellátni a házi kedvencét, akkor segítsenek neki ebben: ne kelljen a gazdás állatoknak éhen halni. Most az emberi élet védelme a legfontosabb, de ha odafigyelünk a környezetünkre, nagyon sokat segítünk az állatvédelemnek is.

NA

Borítókép: Az egyesület egyik kis betege | Fotó: PCAS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában