gasztro

2020.02.01. 11:14

Almával „töltötték meg” a könyvet

A receptfüzetben csak almából készült ételek kaptak helyet.

– Nyert az egyesületünk egy kisebb összeget, melyet megpróbáltunk jól felhasználni – én egyébként is szeretek okosan bánni a pénzzel –, amikor jött az ötlet: csináljunk egy olyan receptkönyvet, amiben csak almából készült ételek vannak – mesélte lapunknak Jeles Antalné, az Egészséges ételek csengeri almából című gasztrokiadvány ötletgazdája, aki negyven évig tanított a helyi általános iskolában, és akinek az élete középpontjában évtizedeken át a zene állt.

Kórusokat és népzenei együtteseket irányított, zenei eseményeket szervezett, az Orfeusz Ifjúsági, Művészeti Egyesülettel pedig a hagyományok ápolását, a kulturális örökség megőrzését, átadását tűzték zászlajukra. Korábban is megjelent már egy kiadványuk, a Régi és új ízek a Csengeri járásban címmel, a friss kötet pedig azon túl, hogy az almát állítja középpontba, arra is figyel, hogy egészséges ételeket kínáljon az olvasóknak.

Az alma hazája

– Ez a vidék az alma hazája, így nem csoda, hogy rengeteg olyan ételünk van, ami ezzel-ebből készül. Az egyesületi tagok összeszedték a saját receptjeiket, de gyűjtöttünk is ezek mellé. Természetesen mindenki el is készítette azokat, amelyeket ő ajánlott, a kész finomságokat pedig Nagy Szabolcs lefotózta, így állt össze a könyv – mondta Éva néni, aki maga is kivette a részét a sütés-főzésből.

– Szeretek főzni, és amit csak lehet, igyekszek új felfogásban elkészíteni. Sokat kísérletezgetek, így jöttem rá arra, hogy az almaliszt mennyi mindenhez használható, de arra is, hogy az alma nemcsak süteményekhez, de a húsos ételekhez is tökéletes.

– Amikor például leveles tésztát töltök meg darált hússal, almát is reszelek bele, de már a fasírtot is így készítem. Ma fasírtevés lesz – mondtam egyik nap a férjemnek, és kipróbáltam, mennyi alma kell bele, hogy finom legyen. Ő volt a főkóstoló, és amikor azt mondta, hogy ez jobb, mint az eredeti, már tudtam, hogy megvan a recept.

Akkor sütöttünk több mint ezer darabot, amit a receptkönyv bemutatóján kóstolhattak meg a jelenlévők – amikor sütünk vagy főzünk, mindenkit megetetünk – mesélte nevetve Éva néni, aki szerint az almaliszt azért kiváló alapanyag, mert ha azt használjuk, sokkal kevesebb cukorra van szükség, az abból készült tortát, piskótát, gyümölcskenyeret, palacsintát vagy muffint éppen ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik cukorbetegek, vagy akik érzékenyek a gluténra – ezek a sütemények úgy nagyon finomak, hogy közben egészségesek is.

Rongyos lapótyát sütött

– Ilyen recepteket gyűjtöttünk össze a füzetben, amelynek megjelenéséhez az önkormányzattól, Forján Zsolt polgármestertől, Kovács Sándor országgyűlési képviselőtől, Dócs Attila polgármesteri referenstől, a művelődési központ dolgozóitól – elsősorban vezetőjüktől, Kovács Barnánétól –, az almás gazdáktól és a helyi cégektől is rengeteg támogatást kaptunk, ahogyan az egyesületi tagoknak is jár érte a köszönet – mondta Jeles Antalné, akinek a kreativitását nemcsak a környezetében élők ismerik el és dicsérik folyamatosan, de a népszerű televíziós, Borbás Marcsi is megtapasztalhatta.

– Amikor Komlódtótfalun forgatta az egyik műsorát, megkértek, hogy készítsek helyi jellegzetességeket. Rongyos lapótyát sütöttem, hozzá almalekvárt, lilahagyma-lekvárt, de még saját sajtot is – óriási sikere volt. Ezt az öt unokám is nagyon szereti, mert olyan feltétet tesznek rá, amilyet csak akarnak, szerintük sokkal finomabb, mint a pizzatészta.

SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!