2019.10.19. 16:20
Nem lehet kettőnél kevesebbet enni belőle
Aki a portugál fővárosban jár, a Belém negyedet biztosan nem hagyja ki a városnéző túrája állomásai közül.
Az üzlet felirata azt üzeni: a világnak szüksége van a natára
Megnézi a Belém-tornyot, a Felfedezők emlékművét, átmegy az azzal szemben álló Szent Jeromos-kolostorba, ami előtt általában óriási sorok kígyóznak. És ha a bejutásra váró turista jobbra tekint, egy ugyancsak tekintélyes sor végét látja: ők a kulturális élmény helyett/mellett gasztronómiaira vágynak.
Egyeurós finomság
A sor ugyanis az előtt a cukrászda előtt áll, ahonnan 1837-ben elindult világhódító útjára a híres portugál sütemény, a nata.
A pastéis de Belém portugál elnevezést nem véletlenül használják mindig többes számban, elképzelhetetlen ugyanis, hogy valaki egy darabnál meg tudjon állni. A krémmel töltött kosárka eredete a XVIII. századra vezethető vissza, a finomságot a Santa Maria de Belém katolikus szerzeteseinek köszönhetjük. Sok tojást használtak – többek között borkészítéshez is –, de leginkább a tojásfehérjére volt szükségük, a sárgáját felhasználva készítették maguknak a süteményt.
Amikor az 1820-as portugál forradalom után már nem kaptak pénzt a rendek, és kénytelenek voltak bevételi forrás után nézni, megegyeztek a helyi pékséggel, hogy árulják a pastel de natát. Az eredeti recept titkos – állítólag csak hatan ismerik –, olyannyira, hogy az Európai Bizottság bizalmas üzleti információk lopása elleni védelem erősítése érdekében hozott intézkedései indoklásában is megemlítik a nata esetét. A kosárka kívül ropogós tészta, belül tojássárgájából készült krém, a tetejére több helyen fahéjat szórnak. Egy euróért lehet kapni, Portugáliában alig van olyan üzlet, ahol ne lehetne frissen megvenni.
SZA