2019.06.04. 09:16
Természetesen szívünk egészségére gondolunk
Zsír és zsír között különbséget kell tenni az egészséges táplálkozásban.
Fotó: pixabay
Mértékkel a telített zsírokra és többségében a telítetlenekre van szüksége van a szervezetnek, ezért ebből a szempontból a „mumus” a transzzsír, amelynek túlzott fogyasztása szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz vezet.
Elenyésző mennyiség
Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a Magyarországon forgalomba hozott margarinokban a transzzsírsav tartalma elenyésző, ugyanis csak a hazai transzzsírsav-rendeletnek megfelelő termékeket lehet piacra dobni.
A közhiedelemmel ellentétben a margarinok kenhetőségét már régóta nem a részben hidrogénezett növényi olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok biztosítják.
Egyébként a zsírok természetes módon is tartalmaznak transzzsírsavakat, így többek közt előfordulnak a húsokban és tejtermékekben is, így a tejszínben vagy a vajban is megtalálhatóak, sőt még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt.
KM