újdonságok

2021.06.12. 11:16

Új köteteket jelentetett meg az MMA Kiadó

A kiadó kínálatában jelen vannak életműalbumok, monográfiák, ismeretterjesztő kiadványok, képes film-, fotó- és művészettörténeti albumok, forrásközlések, tanulmánykötetek és szépirodalmi művek.

Tizenhárom új könyvet, köztük a Schrammel Imre keramikus életművét bemutató albumot, valamint Cs. Szabó László és Szilágyi István kötetét jelentette meg a Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó.

A könyvheti kiadványokat és ez évi újdonságokat Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára, Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője és Fejérvári Gergely, az MMA Kiadó vezető szerkesztője mutatta be.

Kucsera Tamás Gergely a sajtótájékoztatón kiemelte: ez a második év, hogy nincsen könyvhét. „De mégis itt vagyunk, mert abban bízunk, hogy normalizálódik ez a helyzet” – mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt másfél évben nagyobb figyelmet fordíthattak a könyvkiadói tevékenységre, a kiadó gazdag kínálattal jelentkezik az idén.

Hangsúlyozta: a Magyar Művészeti Akadémia kiadója a művészeti könyvkiadás és a művészetről szóló kommunikáció meghatározó intézményévé vált, igazodási pont lett.

A Schrammel Imre keramikus életművét bemutató albumról elhangzott: a Kossuth-díjas művész hatalmas életművét feldolgozó, gazdagon illusztrált, csaknem 250 képet tartalmazó album Kernács Gabriella tanulmányával és a művésszel készült interjúval jelent meg. Szombathelyen életműkiállítása nyílik a művésznek, ehhez kapcsolódva a kötetet németül is kiadják.

Az új könyvek között van Szilágyi István A hóhér könnyei címmel megjelent prózaválogatása. A tavaly megjelent nagyregény, a Messze túl a láthatáron előzményeit a címadó elbeszélés adja – hangzott el a könyvről.

Mint ismertették, az új kiadványok között van Cs. Szabó László kötete, amelyben két írását – a Franklin Delano Roosevelt és a Levelek a száműzetésből című munkáit – jelentették meg. Emellett a kínálatban szerepel Nagy Gáspár összegyűjtött verseinek újrakiadása, valamint az Árendás József plakátvilága című album. A „clown-album” hitelesen reprezentálja az idén hetvenöt éves művész életművét, tanulmányokkal, reflexiókkal, kritikákkal, számos képpel – mondták.

Mint a sajtótájékoztatón kiemelték: az MMA Kiadó és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) együttműködésével megjelent a Magyar irodalmi művek 1956-2016 című lexikon, amely 52 szócikkíró közreműködésének köszönhetően 332 szerző 655 kötetét ismerteti. A 960 oldalas műben a kötetek megjelenési évük szerint találhatók meg, a lexikon olvasmányközpontú, felhívja a figyelmet a magyar irodalom gazdagságára, sokszínűségére.

Az MMA kiadó kínálatában megtalálható Istvánfi Gyula Az építészet mellékvágányain című munkája, továbbá a Bakos István grafikusművész és Molnár Imre bőrműves iparművész pályaképét adó kötet.

Az új kiadványok között van Sulyok Bernadett Ami örök és ami mulandó, valamint Szakolczay Lajos „Szólíts nyugodtan Gyurkának!” – Találkozások Faludy Györggyel című kötete is, amelyben Faludy Györgynek a szerzőhöz írt levelei olvashatók.

Váradi Levente Végtelen motívum című albuma a hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes munkáját, előadásait és a kulisszák mögötti életét örökíti meg, gazdag képanyaggal.

A sajtótájékoztatón kitértek egy korábban megjelent albumra is: Jernyei Kiss János szerkesztésében a Barokk freskófestészet Magyarországon című, ötrészesre tervezett sorozatuk második darabját adták ki.

Mint elhangzott, az MMA Kiadó legfőbb célja az MMA és intézményei gondozásában megjelenő könyvek, CD-k, DVD-k és a Magyar Művészet periodikum kiadása, továbbá az MMA által megrendelt életmű-dokumentációk készítése, portréfilmgyártás, videószolgáltatás, valamint a fotó- és videóarchívum gondozása.

A kiadó évente 40-60, zömében saját, kisebb részben közös kiadásban megvalósuló kiadvánnyal jelentkezik a könyvpiacon.

Könyvei sorozatok formájában és egyedi könyvekként dolgoznak fel művészet- és tudományterületeket. Kínálatában jelen vannak életműalbumok, monográfiák, ismeretterjesztő kiadványok, képes film-, fotó- és művészettörténeti albumok, forrásközlések, tanulmánykötetek és szépirodalmi művek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában