Fenyegetett értékeink

2021.01.12. 16:16

Patinás kultúrtörténeti emléket akarnak lebontani a fővárosban (videó)

A nagy múltú étteremre most bontás várhat. Egyelőre úgy látszik, csak a csoda segíthet rajta, de sokan szeretnék látni, hogy menekül.

A budai Márványmenyasszony nevű étteremre a részleges bontási engedélyt már kiadták, pedig annak idején itt tartotta lakodalmát Széchenyi István és Wesselényi Miklós is – írja a Hír Tv-re hivatkozva a Magyar Nemzet.

A riportban elhangzott, hogy

két világháború bombázását is túlélte, most, békeidőben mégis lerombolhatják a budai Márványmenyasszony éttermet.

A részleges bontási engedélyt már ki is adták rá, ami azt jelenti, hogy a kerthelyiség fáit is kivágják. Pedig a több mint kétszáz éves, mindvégig étteremként működő épületben tartotta lakodalmát például Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. A budapesti városvédők elfogadhatatlannak tartják a rombolást.

A Hír TV megkereste az I. kerület balliberális polgármesterét, V. Naszályi Mártát is, miért nem akadályozzák meg a bontást és a fakivágást, de nem akart nyilatkozni. A kerület lapjának adott interjúban viszont a főépítész azt mondta, hogy az épület a műemléki feltételeknek nem felel meg, ezért jogilag nem tudják megakadályozni a bontást.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint azonban V. Naszályi Márta, ha komoly szándéka lenne rá, megakadályozhatná a bontást.

Böröcz László szerint ugyanis minden kerület a saját építési szabályzatában szabályozhatja a kerületben folyó építési munkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában