A jégmezők lovagja

2021.11.24. 16:55

Orosz művekkel lép fel a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara

A hivatalos elemzők a szovjet ember személyiségfejlődésének folyamatát vélték kiolvasni a A jégmezők lovagja című műből.

Sosztakovics és Prokofjev műveit adják elő a Nemzeti Filharmonikusok Alekszandr Szladkovszkij vezényletével csütörtökön a budapesti Müpában. A jégmezők lovagja című esten a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekara Schöck Atala alt közreműködésével Sosztakovics V. d-moll szimfóniáját, majd Prokofjev Alekszandr Nyevszkij című kantátáját szólaltatja meg.

A koncert szólistája Schöck Atala énekművész, aki operaszerepei mellett hazai és külföldi koncerttermekben is hallható mezzo vagy alt szólistaként. Az est karmestere Alekszandr Szladkovszkij, a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője.

Sosztakovics V. szimfóniája zenekari termésének egyik legjelentősebb darabja.

Ám a rendkívüli szuggesztivitású és erejű 4 tételes művet másképp értelmezte a közönség, és másképp a politikai szólamokban gondolkodó, hivatalos kritika. A mintegy félórányi ovációval fogadott leningrádi premier hallgatói, akik közül sokan sírtak a mű Largo tétele közben, a sztálini terrort elszenvedők jajkiáltásaként értelmezték a darabot. A hivatalos elemzők a szovjet ember személyiségfejlődésének folyamatát vélték kiolvasni a műből.

Prokofjev a koncerten elhangzó művét eredetileg filmzeneként komponálta Eizenstein A jégmezők lovagja alkotásához. A 7 tételes kantáta megalkotásakor a zeneszerző megőrizte a történelmi összecsapást illusztráló filmzene pátoszát, dús hangzását és széles gesztusait, emellett pedig erőteljes szláv hangot üt meg népies és nemzeties színezettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában