Tanácskozás

2021.12.07. 16:25

Pénzügyminisztérium: Brüsszel bele akar szólni a tagállamok adópolitikájába

A pénzügyminiszter kifejtette: az uniós miniszterek között vitát eredményezett egy brüsszeli munkacsoport felhatalmazása körüli kérdéskör.

Magyarország a járvány utáni gazdasági újraindítást továbbra is adócsökkentések mentén képzeli el, az adópolitika szuverenitását sértő intézkedéseket továbbra sem támogatjuk – jelentette ki Varga Mihály Brüsszelben, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően, amelyről kedden közleményben tájékoztatta a Pénzügyminisztérium az MTI-t.

A pénzügyminiszter kifejtette: az uniós miniszterek között vitát eredményezett egy brüsszeli munkacsoport felhatalmazása körüli kérdéskör. A társasági adózással foglalkozó uniós munkacsoportnak egy javaslat szerint a jövőben nemcsak a lehetséges adókedvezményekbe, hanem az adórendszer „általános jellemzőibe” is lenne beleszólása. Mint mondta: a jelenlegi szövegtervezet nem ad pontos leírást, hogy pontosan mit értenek általános jellemzők alatt, így milyen mértékű lenne az uniós munkacsoport felhatalmazása, ez pedig jogbizonytalansághoz vezethet.

Varga Mihály hozzátette: az új mandátumban emellett az Európai Bizottság a csoport teljes jogú tagjává válna, azaz a tagállamokkal azonos jogokkal rendelkezne a csoportban, míg korábban csak döntéselőkészítő szerepben vett részt a csoport munkájában.

Ahogyan az OECD-ben a globális minimumadó kérdése kapcsán, úgy most is hangsúlyozzuk, hogy nem támogatunk olyan javaslatot, amely a magyar adórendszer versenyképességét és kiszámíthatóságát veszélyezteti – közölte a tárcavezető.

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) 1998. március 9-én létrehozta a Tanácsban a magatartási kódexszel foglalkozó csoportot (társasági adózás), amelynek jelenlegi felhatalmazása csak bizonyos adókedvezmények vizsgálatára vonatkozik – tájékoztatott a szaktárca közleményében.

Borítókép: Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke, valamint Varga Mihály magyar, Daniele Franco olasz, Keit Pentus Rossimannus észt és Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter (b-j) az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a brüsszeli ülése előtt 2021. december 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában