Ország-világ

2020.12.05. 12:00

Lázár János: a kormány terve a külföldi boltláncok kiszorítása

A kormánybiztos szerint így jöhet létre a magyar nemzeti kiskereskedelem.

Debrecen, 2020. november 25. Egységrakat kialakítása a csomagoló üzemben. December 10-ig tart a meghosszabbított feldolgozó szezon a debreceni GLOBUS Konzervipari Zrt-ben. 2020-ban 25 százalékkal több dolgozónak adtak munkát, mint az elõzõ évben. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Lemaradásban van a hazai mezőgazdaság, a versenyképesség növeléséhez és az önellátásunk, egyben az ország szuverenitásának növelése érdekében a hazai élelmiszer-előállítás központi kérdéssé válik.

Ehhez ugyanakkor egy élelmiszeripari new dealre van szükség, amely már nemcsak az ágazat problémáit vázolja fel, hanem megoldást is kínál rájuk

– hangzott el a Magyar Nemzet tudósítása szerint a hazai agrárium meghatározó szereplőinek részvételével zajló Portfolió Agrárszektor konferencián.

„A kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát kell folytatni. Ebben offenzívnak kell lennünk, mivel nélkülözhetetlen, hogy létrejöjjön a magyar nemzeti kiskereskedelem” – hangsúlyozta Lázár János.

A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság által ellátott állami feladatokért felelős kormánybiztos, korábbi kancelláriaminiszter kiemelte:

a kormány célja, hogy tíz éven belül a magyar boltok polcain nyolcvan százalékban hazai előállítású, feldolgozású és csomagolású élelmiszerek legyenek. Ez nélkülözhetetlen a függőségünk csökkentése érdekében.

Lázár János kiemelte: az ország függőségét növeli, hogy a magyar mezőgazdaság a megtermelt jó minőségű alapanyagokat nem dolgozza fel, hanem eladja külföldre.

A hazai alapanyagokból külföldön feldolgozott élelmiszereket pedig megvesszük, ahelyett, hogy a hazai élelmiszeripar állítaná elő ezeket.

Az agrárium meghatározó piaci szereplői egyetértettek abban, hogy érdemi lépéseket kell tenni további időhúzás helyett az élelmiszeripar feltámasztására,

ennek fontosságára ráadásul a koronavírus-járvány is kiemelten ráirányította a figyelmet. A gazdálkodóknak komoly beruházásokat kellene végrehajtaniuk a digitalizáció mellett. Ezen a területen is lemaradásban van hazánk, ráadásul a generációváltás is kulcskérdés. A fiataloknak a modern technológiák, illetve a gyakorlatias képzés teheti vonzóvá a mezőgazdaságot.

A versenyképes termeléshez a beruházásokat kell ösztönözni. A szereplők abban is egyetértettek, hogy a versenyképes élelmiszer-termeléshez versenyképes hazai felvevőpiacra van szükség, ami egyelőre hiányzik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában