foglalkoztatás

2021.01.28. 06:34

A minimálbér nyári emelése nem jár a cégeknek többletköltséggel

A legkisebb vállalkozásoknak sem jelenthet a stabil működést kockáztató bérköltség-emelkedést a minimálbér és a garantált bérminimum februári emelése. A képviseletek arra hívták fel a figyelmet, hogy a júliusi járulékcsökkentéskor tovább emelkedő legkisebb bérek már nem jelentenek többletkiadást a munkaadóknak, sőt, terheik az emelés ellenére is csökkennek.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak sem jelent óriási pénzügyi kihívást a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező megemeléséből adódó bérköltség – vélik egybehangzóan a Magyar Nemzet által megkérdezett képviseletek.

A vállalkozói szervezetek ugyanakkor rámutattak: azokon a területeken, amelyeket közvetlenül érint a korlátozás, illetve közvetve komoly kiesést jelent nekik a lassan egy éve a mindennapjainkat meghatározó világjárvány, természetesen nem hiány­zott a megemelendő bérköltség.

A munkahelyek jelentős részét adó kisvállalkozások többségénél ugyanakkor nem ez a jellemző.

A kormány az elmúlt hónapokban ráadásul komoly segítséget nyújtott a legkisebbeknek: a bértámogatási programok, az adókedvezmények és az iparűzési adó mérséklése is könnyíti a kötelező legkisebb keresetek emelésével a stabil működést.

A szakszervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy sok területen továbbra is munkaerőhiány van. A minimálbérek emelése érdemben érinti a kölcsönzött munkaerőt, ezt a fajta foglalkoztatást pedig általában a nagyvállalatok veszik igénybe.

A kkv-knak is bért kell emel­niük ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt.

A versenyszférában rá­adásul általában nagyobb béremeléseket hajtottak végre a vállalatok, mint a minimálbérek négyszázalékos emelése. A cégeknél átlagosan nyolc-kilenc százalékos bérfelzárkóztatás várható idén.

Vállalatmérettől függően a nagyobb cégek tíz százalék környékén is emelnek a bruttó fizetéseken, míg a kisebbek jellemzően öt-hat százalékkal növelik a kereseteket.

A kkv-szektorban a garantált bérminimum emelése jelenthet nagyobb kiadást. Ennek oka, hogy sokan vannak foglalkoztatva a garantált bérminimum tavalyi, 210 600 forintos összege és a februártól megemelt, 219 ezer forintos összeg között, az ő bérüket pedig a bérfeszültségek és a keresettorlódás elkerülése miatt szintén ki kell igazítaniuk a munkáltatóknak. A minimálbér és a bérminimum közvetlenül mintegy egymillió munkavállalót érint, közvetve pedig további százezreket.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a bértárgyalások során az elmúlt hónapokban több alkalommal is arra mutatott rá, hogy

a hivatalosan minimálbérre bejelentett dolgozók nagy része – 200–250 ezer fő – vélhetően zsebbe kapja jövedelme további részét.

Ebben az esetben a munkáltatónak a minimálbér emeléséből nem keletkezik jelentős többletköltsége, mindössze a szociális hozzájárulási adó (szoc­ho) bérrel arányos emelkedését kell állnia, a valóságban a zsebbe adott kereset egy része válik legálissá. A minimálbér emeléséből adódó munkaadóijárulék-többlet havonta körülbelül ezer forint.

A hétfőn aláírt bérmegállapodás értelmében a minimálbér februártól 161 ezer forintról 167 400 forintra emelkedik. Ezzel a munkaadóknak a minimálbéren foglalkoztatott alkalmazott után havonta hatezer forinttal nő a kiadásuk. A garantált bérminimum 210 600 forintról 219 ezer forintra emelkedik, ami a munkáltatónak havonta közel tízezer forintos többletkiadást jelent.

A megállapodás szerint ha júliustól két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó, a minimálbér összege automatikusan 169 ezer forintra nő, míg a garantált bérminimum 221 200 forintra. Ebben az esetben

a munkáltató úgy tud további egy százalék kötelező legkisebb bért emelni, hogy a havi kiadása csökken, ugyanis a béren felül az államnak fizetendő járulékok, vagyis a 15,5 százalékos szocho és a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás mértéke összesen 15 százalékra csökken a jelenlegi 17 százalékról.

Ez tehát azt jelenti, hogy a bérmegállapodás szerinti idei második béremelés – ha megvalósul – a munkáltatónak végül kiadáscsökkenést eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában