Ország-világ

2020.10.21. 09:16

A gazdasági eredmények biztos alapot adtak a járvány hatásainak enyhítésére (videó)

Az elmúlt évek költségvetési és pénzügyi makrogazdasági eredményei biztos alapot teremtettek a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági és társadalmi hatások enyhítésére – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés zárszámadásáról folytatott vitában, az Országgyűlés szerdai ülésén.

Budapest, 2020. október 21. Varga Mihály pénzügyminiszter Országgyûlés plenáris ülésén, amelyen felszólalt a 2019-es költségvetés zárszámadásáról folytatott vitában 2020. október 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: az elmúlt évek költségvetési és pénzügyi makrogazdasági eredményei biztos alapot teremtettek a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági és társadalmi hatások enyhítésére.

Kiemelte: a baloldal a 2019-es büdzsét jövőellenesnek, kiszámíthatatlannak, fenntarthatatlannak nevezte, de a baloldali képviselőknek nem lett igazuk.

Hangsúlyozta: a krízishelyzetet nem megszorításokkal, hanem átfogó programmal enyhíti a kormány, továbbra is a munkahelyek megőrzése, a családok támogatása a cél, Magyarország és a magyarok biztonságának a garantálását helyezték a középpontba.

Ennek egyik fontos feltétele volt, hogy az elmúlt években – így tavaly is – fegyelmezett, kiszámítható és a gazdasági növekedést élénkítő gazdaságpolitikát folytattak – jelentette ki.

A miniszter kifejtette: 2019-ben a magyar gazdaság gyors növekedést ért el, 4,6 százalékos bővülést mutatott, a foglalkoztatottak száma 4,5 millió felett alakult, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt és több mint 11,5 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset.

Emlékeztetett: a kormány meghirdette a családvédelmi akciótervet, miközben megőrizte az államháztartás stabilitását, és tovább javult Magyarország nemzetközi pénzügyi megítélése.

Varga Mihály felidézte: a baloldal azt kérte a költségvetéssel kapcsolatban, hogy mérsékeljék a növekedésre vonatkozó várakozásokat, de az jelentősen csökkentette volna a mozgásterüket, és a valóság a kormányt igazolta.

Sokan jósolták, hogy többször módosítani kell majd a költségvetési törvényt, de egyszer sem kellett – mondta a pénzügyminiszter.

Hozzátette: jó, hogy nem fogadták el a baloldali tanácsokat, így folytatódhatott a családok támogatása, az adócsökkentés és a hazai vállalkozások segítése.

Megjegyezte: érkeztek kritikák az Állampapír Plusz miatt is, de az nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar adósságállomány egészségesebb szerkezetű legyen és külső kitettsége csökkenjen.

Varga Mihály közölte: aktív beruházáspolitikát folytat a kormány, és tavaly minden korábbinál nagyobb értékben valósultak meg beruházások Magyarországon.

Úgy látja, a magyar gazdaság növekedési lendületéhez szinte minden ágazat érdemben járult hozzá, a legnagyobb mértékében pedig az építőipar teljesítménye nőtt, nagyban köszönhetően az otthonteremtési programnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a termelői szektorok teljesítettek jól, de a háztartások fogyasztása is bővült.

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítménye megalapozta a családokat középpontba helyező gazdaságpolitika folytatását, ezért meghirdették a családvédelmi akciótervet.

Azt is kiemelte, hogy továbbra is az adócsökkentés kormánya maradnak, ezt igazolták a 2019-es adóügyi intézkedések is.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés plenáris ülésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában