egészség

2020.08.03. 12:26

A mediterrán étrend nemcsak ízletes, de a szívnek is jót tesz

Kutatók 170 ezer nő és 43 ezer férfi adatait elemezték.

Forrás: Shutterstock

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói megfigyelték, hogy a mediterrán étrend – és más hasonló növényi alapú étrendek – hozzájárulnak a felnőttek szívbetegség-kockázatának csökkenéséhez – írja az Origo.

A vizsgálat során négy növényi alapú étrendre összpontosítottak. Ezek mindegyike gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és diófélékben, ugyanakkor kevés vörös húst, cukrot és édesített élelmiszert tartalmaz.

A kutatók összehasonlították az egyes étrendeket a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával.

Az utánkövetéses vizsgálatban 170 000 nő és 43 000 férfi adatait elemezték.

Azt találták, hogy azoknál, akik szigorúan betartják az egészséges táplálkozást – például a mediterrán étrendet – 14-21%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegség kockázata.

Tanulmányunk kimutatja, hogy a négy vizsgált étrend bármelyikének betartása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

– mondta a tanulmányvezető, Zhilei Shan.

Az összegyűjtött adatok bizonyítékul szolgálnak a jelenlegi étrendi iránymutatások alátámasztására.

Mi a mediterrán étrend?

A mediterrán étrend a mediterrán országok hagyományos konyháján alapuló táplálkozási mód: zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, babban, diófélékben, magvakban, halakban és olívaolajban gazdag.

A táplálkozási szakemberek szerint a mediterrán étrend a következőkből áll:

Zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsírok és teljes kiőrlésű gabonafélék napi fogyasztása.

Halak, baromfi, bab és tojás heti rendszerességgel.

A tejtermékeket csak mérsékelten fogyasszuk.

A vörös húsokat csak korlátozottan fogyasszuk.

Bizonyos élelmiszerek könnyen helyettesíthetők valamilyen egészséges alternatívával. Például a nassolnivalók helyett friss gyümölcs vagy zöldség mártogatóssal, a rizs helyett quinoa, a fehér kenyér helyett tortilla, a zsíros majonéz helyett pedig házi salsa vagy hummusz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!