Járvány

2020.08.03. 19:06

A gyerekek minden korcsoportja fogékony az új koronavírusra

A gyerekek minden korcsoportja fogékony az új koronavírusra az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tanulmánya szerint. A gyerekek ezért fontos szerepet játszhatnak a vírus terjesztésében.

Forrás: Shutterstock

A jelentés alapját az a több tucatnyi koronavírusos eset adta, amelyet egy Georgia államban szervezett nyári gyerektáborban tártak fel június végén.

A tesztelt gyerekek 76 százalékánál lett pozitív az eredmény, a pozitív esetek negyede nem mutatott tünetet.

Akik tüneteket tapasztaltak, lázról, fej- és torokfájásról számoltak be. A táborban 600-an voltak, közülük csak 344-en végeztek koronavírustesztet, közülük 260-an, tehát a tábor csaknem fele bizonyult fertőzöttnek. A pozitív estek közül 51-en tízévesek vagy annál fiatalabbak, 180-an tizenévesek, 29-en pedig nagykorúak voltak.

Mivel nem mindenkit teszteltek, úgy vélik, a fertőzöttek száma magasabb lehetett.

A CDC közlése szerint a vírus annak ellenére is terjedt, hogy a tábor szervezői minden, a fertőzés megelőzésére ajánlott legtöbb módszert és eszközt alkalmazták.

A gyerekeket ugyanakkor nem kötelezték maszk vagy más, az arcukat eltakaró eszköz viselésére,

a tábor 250 alkalmazottját és önkéntesét azonban igen. A beltéri programokon az ajtókat és ablakokat nem tartották nyitva, hogy a szellőzést elősegítsék.

Két nappal a vendégek érkezése után, június 23-án az egyik tizenéves gyereket megfázásos tünetekkel hazaküldték. Miután az ő koronavírus-tesztje pozitív lett, június 27-én bezárták a tábort.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!