2016.10.13. 11:23
Szabolcsi háziasszony indította az új őrületet: műanyag ásványvizes palackban készíti a savanyúságot - és finom!
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Gasztro-reform-bomba egyenest Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből: egy háziasszony kitalálta, hogy 3-5 literes műanyag palackokban készíti el a savanyúságait. A csoda-recept bombaként robbant: most mindenki flakonos koviubit gyárt.
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Gasztro-reform-bomba egyenest Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből: egy háziasszony kitalálta, hogy 3-5 literes műanyag palackokban készíti el a savanyúságait. A csoda-recept bombaként robbant: most mindenki flakonos koviubit gyárt.
Boros Vali módszere voltaképp ennyi: a ballonokat zöldséggel és fűszerrel tömi meg, majd a palackokat felönti sós vízzel, lezárja a nyakukat, és 2-3 hónapra lefekteti őket a pincébe érni.
Sok támadás érte egyébként a szabolcsi háziasszonyt: legtöbben azt vetették a szemére, hogy a savanyúság erjedése során mérgező vegyületek oldódhatnak ki a műanyag palackból, így nem éppen veszélytelen a dolog. Később aztán bebizonyosodott, hogy semmi gond nincs a palackokkal, a bennük készült savanyúság viszont egyszerűen zseniális!
No de mutatjuk a futótűzként terjedő receptet:
Vegyes házi savanyúság Vali-módra
Hozzávalók:
5 literes ásványvizes flakon
zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
víz
só
kapor
Így készül:
1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.
2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.
3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóraakna is ideális hely! Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.
4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!
Forrás: ripost.hu / Boros Valéria, Facebook