veszélyeztetett faj

2020.12.03. 15:00

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni a szárazság miatt

A tárca bejelentése szerint az aukcióra bocsátott állatokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak.

Forrás: Shutterstock

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni az országot sújtó szárazság miatt és azért, hogy csökkentse a megnövekedett elefántpopulációt – közölte az ország környezetvédelmi minisztériuma szerdán.

A tárca bejelentése szerint az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak, egyebek mellett biztosítani tudja a karantént és vadbiztos kerítéssel körbevett ingatlanon tudja elhelyezni az állatokat. A külföldi vásárlóknak azt is igazolniuk kell, hogy országuk állatvédelmi hatóságai engedélyezik az elefántok bevitelét.

A hivatalos statisztikai adatok szerint Namíbiában 1995-ben 7500 elefánt élt, 2019-ben viszont a populáció már 24 ezer példányból állt. A megnövekedett populáció miatt nőtt az elefántok és emberek közötti incidensek száma is, részben ezzel is indokolta a minisztérium a meghirdetett árverést.

Tavaly azonban az ország bejelentette, hogy fontolgatja a veszélyeztetett fajok globális kereskedelméről szóló megállapodásból való kivonulását, mivel szeretné megnövelni a trófeavadászatok számát és az élő állatok exportját. Mint jelezték, a bevételekből a veszélyeztetett fajok védelmét is finanszírozni tudnák.

2019-ben a súlyos aszállyal küzdő Namíbia ezer vadat adott el árverésen a nemzeti parkjaiból, köztük 500 bivalyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!