égi vándor

2020.08.02. 15:00

A blaubeureni múzeumban kiállítják a Németországban talált legnagyobb meteoritot

A kutatók szeretnék kideríteni, hogy mikor hullhatott a Földre.

29 July 2020, Baden-Wuerttemberg, Blaubeuren: Hansjörg Bayer, finder of the Stone Meteorite, puts the largest Stone Meteorite of Germany into a showcase in the Prehistoric Museum. The find will be on display in the museum until 25 October 2020. Photo: Sebastian Gollnow/dpa

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Sváb-Alpokban lévő Blaubeuren múzeumában fogják több héten át kiállítani a Németországban talált legnagyobb meteoritot, amelyre a baden-württembergi város egy kertjében bukkantak.

Jörg Seibold polgármester a 30,26 kilogrammos követ az ég ajándékának nevezte, amelyet október végéi lehet megtekinteni az Ulm közeli város múzeumában.

Az ingatlan tulajdonosa ugyan már 1989-ben megtalálta a követ kertjében, ám a különleges szikla 31 éven át érintetlenül hevert a telken.

Idén januárban a férfi jelentkezett a Német Légügyi és Űrkutató Központban (DLR), amelynek szakértői számos laboratóriumi vizsgálat alapján megállapították, hogy a szikladarab a Németországban valaha talált legnagyobb meteorit.

Az intézmény július közepén számolt be a meteoritról, amelyet tudományos szenzációnak nevezett. A kutatók szeretnék kideríteni, hogy mikor hullhatott a Földre. Ez akár már évszázadokkal ezelőtt megtörténhetett.

Az eddigi németországi rekordtartó a 17,25 kilogrammos Benthullen-meteorit volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!