Mint az igazi

2020.01.09. 07:00

Unatkozik? Vásároljon robotmacskát! (videó)

Csak akkor nyávog, amikor akarjuk. Ráadásul idomítani is lehet, amit nemigen lehet elmondani az igazi cicákról.

Forrás: Shutterstock

A MarsCat nevet kapott macsek teljesen önálló, interaktív robot. Ahogy a gyártó Elephant Robotics lelkesen reklámozza:

tökéletes társ, végtelen lehetőségekkel.

Mars, a világ első bionikus macskája csakúgy, mint egy igazi cica, teljesen önálló, nem igényel gondoskodást, magában is jól el van, ha a gazdi nem akar éppen foglalkozni vele.

Mindent lényeges dolgot tud, amit természetes társai: dorombol, szaladgál, játszadozik, alszik (kétórás üzemidő után három órát töltőn kell tartania magát), természetesen hall (angol nyelvű parancsokat) és lát (megkülönbözteti a játékait), meglepő mutatványokkal áll elő, érzékeli a simogatást. Kissé öntörvényű, ahogy ez egy macskához illik.

Csak éppen nem kell utána sohasem almozni.

Az igazán hardcore tech rajongóknak azért is nagy kedvencük lehet, mert testét egy közkedvelt, olcsó, ám nagy teljesítményű, négymagos Raspberry PI miniszámítógép irányítja. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a gazdi a viselkedését némi linuxos ismeretek birtokában kedvére átprogramozhatja a nyílt forráskódú szoftveren.

Hogy az összetett mozgásokat el tudja végezni, tizenhat szervomotor működteti.

Mars macska szervomotorjai
Fotó: Elephant Robotics

A Kickstarteren árult cica persze sohasem lesz árban versenyképes egy ingyen beszerezhető házimacskával, de némelyik túltenyésztett társával talán még költségekben is versenybe szállhat.

Bár igazi japánságnak tűnik, meglehet, az ötlet nem teljesen öncélú. Például robotkutya elődeit sikeresen alkalmazzák idős demensek gondozásában, mivel a kutyusok igazolhatóan enyhítik a magányérzetet, javítják a betegek kedélyállapotát.

Az Elephant Robotics szerint Mars jól jöhet az oktatásban, s ezen kívül a kutatásban és a kereskedelemben is alkalmazható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!