2020.12.07. 06:00
Tán erre vágytunk? Engedélyezték a mesterséges csirkehús értékesítését
A világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését Szingapúr, írja a BBC News.
Forrás: Shutterstock
A Szingapúri Élelmiszer-biztonsági Hivatal (SFA) döntése értelmében az Eat Just nevű San Franciscó-i startup
megkezdheti a „tiszta” – vagyis élő állat levágása nélkül előállított – hús árusítását.
A mesterséges húsból első körben „csirkehúsfalatkákat” fognak készíteni, ám hogy a termék mikortól lesz elérhető, azt egyelőre nem jelentette be a vállalat.
Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és tesztelési adatait. „A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként” – írta az említett hivatal.
A hagyományos húsfélék alternatívái iránti kereslet növekszik, mivel
a fogyasztók egyre tudatosabbak a saját egészségüket, az állatok jólétét és a környezetvédelmet illetően.
Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliárd forint) is lehet a következő évtizedben, ami a globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti.
Seems like a good time to rest your eyes on something delicious. 📸: https://t.co/QZreSLiH24 pic.twitter.com/HqJRC5yTTT
— @eatjust (@eatjust) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 4, 2020
A növényi alapú húshelyettesítők, például a Beyond Meat termékei ma már számos élelmiszer-áruház és étterem kínálatában megtalálhatóak.
Az Eat Just termékei azonban nem növényi alapúak, hanem állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között.
Az eljárás során nem használnak antibiotikumokat.
A mesterséges hússal foglalkozó startupok legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats gőzerővel igyekeznek belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel.
A szingapúri Shiok Meats jelenleg laboratóriumi körülmények között próbál rákhúst előállítani.
A cégek nagy része a mesterséges húsok fogyasztásával járó környezeti előnyöket hangsúlyozza, ám néhány kutató szerint bizonyos körülmények között ez az alternatíva még akár ártalmasabb is lehet a klímaváltozás szempontjából.
Borítóképünk illusztráció