Ország-világ

2020.11.17. 08:30

Kecskegyilkosság: bosszúból vágta le Rozi fejét a kegyetlen remete

Tizenhat évesen az egyik kaposvári temetőben összefirkálta a sírokat, egy hónapja pedig azért ítélték el, mert fogva tartotta a barátnőjét. Ny. Ádám most a helyi állatmentők kecskéjét mészárolta le.

Forrás: Bors / Facebook

„A magyarok a leölt állatok fejét területük határán kitűzték, ezzel mutatva erejüket és elrettentve a betolakodókat” – ezt hirdette magáról a sajtóban csak kegyetlen remeteként emlegetett Ny. Ádám, aki az írásához hűen levágott kecskefejekkel vette körül rozoga erdei viskóját.

A nomád körülmények között élő 28 éves férfi azután vált országosan ismertté, hogy a barátnője ruhátlanul menekült előle tavaly a kaposvári erdőben. Ugyan a nő sanyargatásáért egy hónapja három és fél évre ítélték, értesüléseink szerint ő az, aki múlt héten levágta az egyik helyi állatmentő egyesület kecskéjének a fejét.

Koponyával a hóna alatt menekült

A Rozi nevű jószág három éve került a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesülethez, miután borzasztó állapotban, egy benzinkútnál bolyongva rátaláltak. Azóta az állatmentők kabalaállatává vált, a látogatók imádták, s rengeteget foglalkoztak vele.

Ezért is okozott akkora felháborodást, amikor kiderült: valaki múlt csütörtök hajnalban beosont hozzá, levágta a fejét, amivel hét perccel később a hóna alatt távozott.

A földház bejárata
Fotó: Bors / Ügyészség

Az elkövetőt a kamera felvette, az egyesület pedig 400 ezres nyomravezetői díjat ajánlott fel. A rendőrök sem tétlenkedtek, haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést és a tanúkutatást. Úgy tudjuk, végül lakossági bejelentés alapján sikerült azonosítani és elfogni a bujkáló elkövetőt vasárnap. A Somogy megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a 28 éves férfit bűnügyi őrizetbe vették és állatkínzás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az egyesület elnöke tegnap egész délelőtt a rendőrségen tartózkodott, kora délután telefonon érte utol a Bors.

Zűrös ügyek

Ny. Ádám korábbi ügyének nyomozása alatt végig letartóztatásban volt, először 2020 márciusában engedték ki, de fellebbezés miatt júniusban visszavitték a börtönbe. A hónap végén a férfi és védője indítványára ismét kiengedték, de aztán rövid időn belül újra visszakerült. A múlt hónapban történő ítélete előtt újra kiengedték, a kecskegyilkosság idején ezért szabadlábon lehetett.

Kilopta az állatot a menhelyről

„Két évvel ezelőtt hívtak a rendőrök, miután egy közterületen, rossz állapotban napok óta bolyongó kecskéről érkezett bejelentés hozzájuk karácsony és szilveszter között. Az állat hozzánk került, állatorvost hívtunk hozzá. Napokkal később kezdett telefonálgatni a most elfogott férfi, aki azt állította, hogy a kecske az övé. Kértük, hogy igazolja az állításait, fizesse ki az orvosi költségeit, de ezeknek nem tett eleget. Végül ő maga lopta ki a kecskét a telepünkről, s még ő jelentett fel engem állatlopás miatt” – magyarázta a Borsnak Boncz Edit, az állatvédők elnöke.

„Ezután az eset többször is megismétlődött, a szörnyű kecskegyilkosság hátterében pedig jó eséllyel ez a konfliktus állhat.

Az elfogásáig rettegtünk, de még mindig sokkos állapotban vagyunk. Nem tudunk túllépni a történteken” – tette hozzá az elnök. Nagy Mónika civil állatmentő jó kapcsolatot ápol Edittel. A Borsnak elmondta: az elmúlt időszakban Ny. Ádám őt is fenyegette.

A földház egyetlen szobája
Fotó: Bors / Ügyészség

A sátánt látta barátnőjében

Ny. Ádám nem ismeretlen a hatóságok előtt: tinédzserkorában egy kaposvári izraelita temetőben rongálta meg a sírokat, egy hónapja pedig három és fél év börtönre ítélték barátnője fogva tartása miatt. A húszéves Tímea annyira beleszeretett Ádámba, hogy az egyetemi tanulmányait és a munkáját is hátrahagyva öt hónap ismertség után odaköltözött hozzá az erdei viskójába, ahol a férfi lovat és kecskét is tartott. A férfi munkát nem vállalt, a nő spórolt pénzéből éltek. Ny. rendszeresen kábítószert fogyasztott, de Tímea felnézett rá, utasításait elfogadta.

„Az ágyban feküdtünk, felugrott, és azt mondta: »Most már tudom, hogy beléd bújt a sátán, addig ütlek, amíg ki nem verem belőled.« Ekkor összekötözte a kezeimet, letépte a ruhám, és összevert, majd elnyomott egy csikket a combomon” – mondta vallomásában Timi, akit a férfi a hajnali órákban kihúzott a kalyiba elé, ott még megrugdosta, majd otthagyta.

A lánynak sikerült elmenekülnie, napokig bujkált hiányos öltözetben az erdőben. Végül egy arra járótól kért segítséget, aki hazavitte, megfürdette, felöltöztette és értesítette a rendőrséget. A férfi korábban tagadta, hogy ördögűzést rendezett, elmondása szerint „csak összevesztek”, és ezért verte meg.

Borítókép: Rozi, az áldozat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!