Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 16:42

Új testvérvárosa lett Miskolcnak: Asan

Miskolc - Ünnepélyes keretek között kötött hétfőn testvérvárosi együttműködési szerződést a dél-koreai Asan várossal Miskolc.

Miskolc - Ünnepélyes keretek között kötött hétfőn testvérvárosi együttműködési szerződést a dél-koreai Asan várossal Miskolc.

Miskolcot hazánk dél-koreai nagykövete ajánlotta Asan város vezetőinek figyelmébe, akik magyarországi együttműködési lehetőséget kerestek településük számára. (Három magyar város közül döntöttek végül Miskolc mellett.) A delegáció Bok Ki-Wang polgármester vezetésével érkezett Miskolcra, és két napot tölt a városban.Dr. Kriza Ákos a szerződések aláírását megelőző ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a testvérvárosi kapcsolattal lehetőség nyílik egymás kultúrájának a megismerésére, a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, és bízik benne, hogy sok dél-koreai látogat majd Miskolcra és ugyanez viszont is megtörténik.

Bok Ki- Wangtól, valamint az Asanról levetített filmből megtudtatták a jelenlévők, hogy 300 ezer lakosú városról van szó, amely 70 kilométerre fekszik a fővárostól, Szöultól. Három gyógyfürdőjük van, 23 ipari parkuk, többek között itt a Hyundai autógyár, a Samsung és az LG gyárak. Asan az ország éves GDP-jének 7,5 százalékát adja. A gyógyfürdő és mert Miskolcnak ipari város múltja van, nyomot a latban, amikor a város mellett döntöttek.

Együttműködnek

A polgármester bemutatta a delegáció tagjait is, érkeztek a helyi polgármesteri hivatal munkatársain kívül szakemberek az asani kórházból, a gyógyfürdőből, a koreai tévécsatornától. A ceremónia részeként mind Miskolc, mind Asan polgármestere felolvasta saját nyelvén az együttműködés szövegét, majd aláírták a dokumentumokat. Ezt követően adták át egymásnak ajándékaikat.

Vannak-e már konkrét megállapodások a két város között? – kérdeztük dr. Kriza Ákost.

A polgármester elmondta, még csak az ismerkedés stádiumában vannak, a miskolci delegáció már járt kinn Asanban. Az biztos, hogy a gyógyfürdőturizmus terén együtt tud majd a két város működni. A gazdaságfejlesztés terén is elképzelhető együttműködés, és várható diákcsereprogram is a két város egyetemei között.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!