2011.10.20. 20:14
A hungarikum csúcstermék
Tokaj - Hungarikum Konferenciát tartottak Tokajban a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola rendezésében.
Tokaj - Hungarikum Konferenciát tartottak Tokajban a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola rendezésében.
A Tokaji Tourinform Iroda adott otthont annak a Hungarikum Konferenciának, amelyet a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola rendezett csütörtökön este.
– Hamarosan a Parlament elé kerül a Hungarikum-törvény – mondta előadásában Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke. – Értékeket akkor tudunk védeni, ha ez az érték a magyarság terméke és helyi érték. Ehhez az is kell, hogy minden településen a helyi értékeket hívjuk elő és azt oltalmazzuk.
Lezsák Sándor szerint a törvény megalkotását követően meg kell alkotni az önkormányzatoknak a helyi értéktárat, a megyei önkormányzatoknak a megyei értéktárat, ebből alakul majd ki a Kárpát-medencei magyar érték és ennek a csúcsát fogják képezni azok az értékek, amelyek a hungarikum „elnevezést” kapják.
Szepsy István mádi borász a tokaji aszúról tartott előadásában egyebek mellett kifejtette, a tokaji aszú egy olyan csodálatos természeti adottság, amely a világon sehol másutt nem létezik, máshol elő nem állítható ilyen minőségben. „Azonban ennek a terméknek a megjelenítése a világban azon is múlik, az értékeinket képesek vagyunk-e, tudjuk-e, akarjuk-e megbecsülni” – mondta a neves borász.
ÉM-BG