2011.07.05. 06:46
Borsodnádasd ünnepelt
Borsodnádasd, Ózd - Borsodnádasd várossá nyilvánításának 10. évfordulója jegyében tartották meg a Nádasd Települések Találkozóját és a Molnárkalács Fesztivált a sportpályán julius 1-3 között. Még Fürjes Pál Ózd város polgármestere is megmutatta a molnárkalácssütés tudományát.
Borsodnádasd, Ózd - Borsodnádasd várossá nyilvánításának 10. évfordulója jegyében tartották meg a Nádasd Települések Találkozóját és a Molnárkalács Fesztivált a sportpályán julius 1-3 között. Még Fürjes Pál Ózd város polgármestere is megmutatta a molnárkalácssütés tudományát.A rendezvény fővédnöke Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára volt. A védnöki teendőket Ríz Gábor országgyűlési képviselő, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke látta el.
A molnárkalács receptje
Fél kilónyi lisztbe 1-2 evőkanál zsírt,2 dl tejfölt és kb. fél liter cukros vagy mézes tejet keverünk.Tálban simára ki kell dolgozni, hogy jó sima, lágy legyen a tészta.Van, aki ezt még este bekavarja, hogy reggelre édesebb legyen.
A sütővasat mindkét oldalon át kell melegíteni. Régen a kemencébe tartották, vagy a tűzhely tetején lévő karikákat levéve dugták be a vasat a lángba. Sütés közben is fordítgatni kell az oldalakat, hogy mindkét oldalon egyenletesen süljön. Sütés előtt és néha közben is, hogy a tészta ne ragadjon a vashoz, és ne tapadjon a mintázathoz, villára szúrt szalonnadarabbal kell megkenni a forró vasat. Így mindig a szükséges mennyiség olvad ki a szalonnából, és nem csöpög a zsír a vasból.
Vizes evőkanállal a tányér közepébe kell tenni egy kanálnyi masszát, majd a vas szárait fokozatosan összecsukva a tűzbe tartani. Ízlés szerint lehet világosabbra és sötétebbre sütni a kalácsot. A vasat szétnyitva a tésztát forrón egy tálba helyezzük.
Ma már divatosabb az egészen világosra sütött kalácsot fakanál nyelére még forrón feltekerni, így cső alakú tésztát kapunk, de a díszítés így értelmét veszti.
Kerékgyártó Mihály