2008.07.05. 15:34
Molnárkalács fesztivál Borsodnádasdon
<p>Borsodnádasd - Több százan vettek részt a Borsodnádasdon szombaton tartott Molnárkalács fesztiválon. A város egyetlen, még élő népi hagyománya a molnárkalács ostya sütése.</p>
A településen, más vidékekhez képest nagyságrendekkel több sütővasat készítettek és használtak a múltban, s ezek jelentős része még mindig fellelhető a családoknál. A molnárkalács különleges, egyedi jellemzői: tejjel, tojással és zsiradékkal dúsított, búzalisztes tésztából készített, ollóként nyíló vasformában sütött, általában mintás felületű, kovásztalan, lapos vagy rúddá feltekert ostya.
– A molnárkalács korong alakú sült tészta, átmérője 14-17 centiméter, magassága 1-5 milliméter, tömege 25-30 gramm – mondta Varga Attila, a Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, a Borsodnádasd Város Napja rendezvénysorozat főszervezője.
– A felületén az alkalmazott ostyasütőforma rajzolatával díszített. Színe a világossárgától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes. Tetszetősebb, ha a kisült tésztát melegen farúdra felcsavarják. Újabban egyes helyeken sós ízű változata is terjed, de ma még meghatározó az enyhén édeskés ízű, ropogós termék.
...amelyet a szervezők jóvoltából bárki megkóstolhatott!