Kiábrándító adatok

2024.05.01. 21:00

Keresztény-ellenesség Franciaországban: rengeteg támadás történt egyetlen hónap alatt

Megdöbbentő gyűjtést tett közzé a Gatestone Institute arról, hogy márciusban mennyi keresztény-ellenes cselekmény történt Franciaországban.

MW

Rendőrök járőröznek Párizs központjában 2023. július 2-án (illusztráció)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Matthys

Habár Franciaországban nagyon gyakoriak a keresztényellenes cselekmények, a március hónap a szokásosnál is drámaibb volt – írja gyűjtésében a Gatestone Institute, amely nemrég kiadta új jelentését. A márciusi adatokat – részben – összegezve megdöbbentő kép rajzolódik ki – írja a V4NA Hírügynökség.

Március 5-én a rendőrség meghiúsított egy iszlám összeesküvést a párizsi Notre-Dame-székesegyház felrobbantására. Egy 62 éves egyiptomi származású muszlim férfit tartóztattak le. A jelentés megjegyzi, hogy ez csak egy a tervezett és meghiúsított terrortámadások közül, erről Gérald Darmanin francia belügyminiszter beszélt:

Soha ennyi támadást nem hiúsítottunk még meg Franciaországban. Az Iszlám Állam lett volna a legutóbbi nyolc meghiúsított franciaországi támadás elkövetője.

Március 5-én letartóztattak egy másik 62 éves férfit, aki „egyértelműen a dzsihadista ideológia elkötelezettje”, és március 8-án terrorista összeesküvés, valamint „egy katolikus vallási épületben elkövetett erőszakos cselekmény tervezése” miatt emeltek vádat ellene.

Március 30-án, húsvét estéjén egy Szenegálból származó, büntetett előéletű illegális muszlim bevándorlót tartóztattak le terrorizmus pártolása és a Notre Dame de la Voie templom felgyújtásával való fenyegetés miatt Athis Monsban, Essonne-ban. Egy jelentés szerint

Nem sokkal este 7 óra előtt bement a templomba, megszólította az egyik hívőt azzal, muszlimnak nevezte magát, és azt mondta neki, hogy látomásai vannak, és figyelmeztette, hogy a vallási épület három hónapon belül le fog égni, majd távozott.

Amikor egy másik templom közelében letartóztatták, a muszlim férfi azt mondta, hogy csak viccelt.

Március 28-án egy albán származású muszlim férfi bement egy templomba, miközben a mise zajlott, és azt kezdte kiabálni, hogy „Allahu akbar”.

Március 10-én a Saint-Mesin-i Notre Dame de Partout kápolnára úgy találtak rá, hogy arra több muszlim feliratot festettek, többek között a „térjetek meg”, „utolsó figyelmeztetés” és „a kereszt el fog törni” feliratokat. A kápolnával szemben lévő keresztet is megrongálták. Másnap a közeli, mindössze néhány száz lakosú Clermont d’Excideuil községben további templomokat, kereszteket rongáltak meg és egy temetőben is pusztítást végeztek. Az egyik jelentés szerint

Az iszlámra utaló feliratokat találtak sírokon, a háborús emlékművön, a templom ajtaján, egy kálvária emlékművön és egy szökőkúton. Néhány felirat így szólt: „Franciaország már Allahé”, „Isa [Jézus] összetöri a keresztet” és „Engedelmeskedjetek az iszlámnak”.

Összesen több mint 50 sírt firkáltak össze. Két sírra a ’GWER’ betűket írták festékszóróval. A ’gwer’ kifejezés fehér emberre, nyugati emberre vagy nem muszlimra utal. Egy másik sírra a ’Kouffar’ kifejezést írták, amely a hitetleneket jelöli.

Egy helyi lakos azt mondta, hogy a fenyegető üzenetek miatt futkos a hátán a hideg. „Ez egy trauma a településünk számára” – fogalmazott.

Az év eleje óta legalább öt másik nagy, nyilvános keresztet (vagy kálváriát) jelöltek meg hasonló iszlám figyelmeztetésekkel és fenyegetésekkel Franciaországban. „Ez furcsa egy ilyen kisvárosban” – mondta a legutóbb megtámadott Clermont d’Excideuil polgármestere: „Azt hittem, hogy ez csak máshol történik.”

Március 1-jén egy másik, fresselines-i temetőben mintegy 40 sírkövet gyaláztak és rongáltak meg. Március 26-án egy fontos köztéri keresztet, amely több generáción át állt Lias faluban négy darabra törve találtak.

„A 21 éves Leila azt tervezte, hogy húsvét napján karddal támad egy béziers-i templom híveire, amikor letartóztatták. Párizsban terrorista bűncselekmények elkövetésére való összeesküvés miatt áll bíróság elé” – írja egy másik jelentés, amely hozzáteszi, hogy

a rendőrség lefejezett holttestekről készült fotókat és lefejezésekről, valamint savas bombák készítéséről szóló videókat talált az otthonában.

A 21 éves nő füzetében a következő feljegyzést találták:

egyre erősebb vágyam, hogy kimenjek az utcára, elvágjam az első járókelő torkát, a holttestét az erdőbe vonszoljam, és egy vasrúddal vagy kalapáccsal szétverjem a koponyáját, majd visszatérjek, hogy keressek valaki mást. Megtanultam elvágni a torkokat, úgyhogy valószínűleg nem lesz gond.

Március 12-én egy másik, 39 éves, ismeretlen nő a reggeli mise alatt berontott egy templomba, ahol késsel hadonászva fenyegetőzött. Skizofréniát diagnosztizáltak nála, és kórházba szállították. A templomot már érte gyújtogatás, és olyan terület közelében áll, ahol három tinédzser egyszer könnygázzal erőszakosan megtámadott két másik tinédzsert, miközben „mocskos keresztényeknek” nevezték őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában