Tiszabercel

2024.05.03. 19:48

Egy régi álom valósult meg Tiszabercelen

A két épület jelentősége túlmutat a település határain.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Dodó Ferenc

Fontos állomás a tiszaberceliek életében, hogy befejeződött a szivattyútelep és a Bessenyei-emlékház felújítása: az átadó ünnepséget pénteken rendezték meg.

– Sok ember jószándékú, összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy nyolc év után teljesülhetett az álmunk – mondta Szántó Zsolt, Tiszabercel polgármestere, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette ezt a munkát és hozzátette: ezen épületek jelentősége túlmutat a településen. – A gőzszivattyútelep tette lehetővé a XX. század elején az addig ár- és belvizekkel sújtott Rétköz bekapcsolódását az egyre erősödő magyar mezőgazdaság vérkeringésébe. A kiépült csatornarendszer és a szivattyútelep hozzájárult ahhoz, hogy a biztonságosan művelésbe vonható területek növekedésével sok ezer család juthasson stabil megélhetéshez – folytatta a polgármester, aki úgy fogalmazott: a Bessenyei-emlékház az egész nemzet számára nagy jelentőséggel rendelkezik, hiszen itt született Bessenyei György, aki a magyar felvilágosodás elindítója és meghatározó alakja volt.

– Mindkét helyszínen az elsődleges feladat a műemléki épületek felújítása, utólagos vízszigetelése, a tetőszerkezet javítása, valamint a külső és belső vakolat cseréje volt. Ezzel párhuzamosan mindkét helyszínen kialakítottunk bemutatótermeket, így két kiállítást is átadhatunk – mondta a polgármester és hozzátette: mindannyiuk közös álma és vágya volt a felújítás, a megvalósítását pedig közös sikernek tudhatjuk be.

Bodnár Gáspár, a Fetivizig igazgatója elmondta: nagyon komoly tudás kellett a szivattyútelep beindításához és a biztonságos működtetéséhez akkor, amikor megépült. – Hálásak lehetünk mindazoknak, akik 128 éven át gondozták – fogalmazott.

A múlt hagyatékai építik a jövőt

– Ha összefogunk, a legnehezebb feladatokat is meg tudjuk oldani – ezt már dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő mondta, s hangsúlyozta: Tiszabercel nagyon fontos települése a Rétköznek, a vármegyének és az országnak. – Bessenyei György nemzetünk kiemelkedő alakja volt, hiszen olyan értékeket képviselt, amelyek a mai kor számára is lényegesek, s üzenetértékűek. A XVIII. században született, ez volt a polgárosodás és az újjáépítés évszázada hazánkban, olyan időszak, amikor a mezőgazdaság is modernizálódott – mondta a képviselő, aki szerint a hagyományokat meg kell őrizni és tovább kell adni a következő generációnak. – Tíz éve vagyok ennek a térségnek a képviselője, s ez idő alatt teljesen megváltozott a települések arculata – tette hozzá, és arról is beszélt: fontos megőrizni ezeket a vívmányokat.  – Szeretnénk, ha Ibránytól Tiszadobig megújíthatnánk a turisztikát, hogy minél többen élvezzék itt a csodálatos levegőt, a létesítményeket, és hogy a Felső-Tisza-vidéknek olyan rangja legyen, amiért érdemes idejönni – zárta gondolatait dr. Vinnai Győző.

Interaktív kiállítással bővült

A szivattyútelep után a Bessenyei-emlékházat is bemutatták. Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke Illyés Gyula gondolataival fejezte ki az emlékhely jelentőségét. A költő szerint, aki a hazáról kezd el beszélni, előbb-utóbb a szülőföldre, a szűkebb pátriára lyukad ki. Egy falura, egy udvarra, a konyhán át a kétablakos szobára, ahol az anyanyelvét megtanulta és visszaidézi az ősi pillanatot, amidőn a haza és a ház szó ugyanazt jelentette. – Mi, vidékiek pontosan tudjuk és érezzük, mit jelent a haza, és mit jelent a ház: az elkötelezettséget, az identitástudatot, amelyet ránk hagytak, s amit tovább viszünk. Bessenyei György pontosan ennek állított emléket – emelte ki, s hozzátette: meg kell őriznünk nemzeti értékeinket, s a kultúránkat azért, hogy fennmaradhassunk.

Modernizálták a tárlatot

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta: közel ötven intézmény és személy járult hozzá az emlékház felújításához és a kiállítás létrehozásához, de külön is kiemelte Száraz Lászlónét, aki sokat tett az új kiállítás megvalósításáért, s megköszönte az Együtt Tiszabercelért Egyesület és a nyugdíjas egyesület segítségét is. A múzeumigazgató az új kiállításról elmondta: interaktívvá tették az emlékszobát, s egy új dokumentumfilmmel is előrukkoltak. Múzeumpedagógiai szempontból is bővítették a kiállítást: vannak puzzle-ök és olyan eszközök, amelyek modernizálják a tárlatot – ismertette az igazgató, aki reméli, hogy sokan látogatják majd a település történelme előtt tisztelgő kiállításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában